Gubitak zuba česta je pojava koja se događa uslijed traume (izbijanja zuba), kvarenja, bolesti desni ili starenja. Koji god razlog bio u pitanju, gubitak zuba mora se nadomjestiti - zbog estetskih i funkcionalnih razloga. Iako postoje brojne opcije restauracije zuba poput proteza ili mostova, pokazalo se da nijedna nije funkcionalno učinkovita niti trajna kao implantati. U velikom broju slučajeva, implantati su jedini logičan izbor kako bi se potpuno restaurirala funkcionalnost zuba i potpornih struktura.

Što su zubni implantati?

ImpIantati su, najjednostavnije rečeno, umjetni nadomjesci zuba. Sastoje se od titanskih sidrišta postavljenih u čeljust sa svrhom da podupiru zubne nadomjeske. Kod same ugradnje zubnog implantata cilj je ostvariti izravan dodir vanjske površine implantata i okolnog koštanog tkiva kako bi srasli zajedno (pojava se naziva „oseointegracija“) i tako osigurali stabilni potporanj za novi zub.


Zubni implantati

Kakav je postupak ugradnje zubnih implantata?

Prije same ugradnje impIantata, provjerit ćemo zdravlje vaših zuba i desni; ukoliko postoji naznaka bolesti desni ili kvarenja, izliječiti ćemo ih. Tretman će biti isplaniran nakon rendgenskog pregleda kojim se ocjenjuje kvaliteta kosti i provjerava anatomija potporne strukture te nakon razgovora u kojem ćemo vas detaljno upoznati s daljnjom procedurom.

Faze

  • Implantat se kirurški ugrađuje u kost. Postupak je brzo gotov i bezbolan, budući da se izvodi pod lokalnom anestezijom. Nakon ugradnje slijedi period oporavka tijekom kojeg implantat srasta s košću („oseointegracija“), što obično traje od 2 do 6 mjeseci.
  • Nakon perioda oporavka na impIantat se postavlja nadogradnja, odnosno potporanj za kasniji zubni nadomjestak.
  • Mjesec do dva kasnije, nakon jačanja zubnog mesa, na impIantat se postavlja nadomjestak zuba, odnosno proteza.

Tko može ugraditi zubne implantate?

Svatko kome nedostaju prirodni zubi i kome je narušena prirodna mogućnost žvakanja, estetski izgled ili govor kandidat je za ugrađivanje dentalnih impIantata. ImpIantati mogu biti rješenje i kod otežanog ili potpuno omogućenog nošenja zubnih proteza.
Važno je da imate dovoljno koštanoga tkiva, da je kost zadovoljavajuće čvrstoće te da nemate zdravstvenih problema koji mogu ugroziti zarastanje (nekontrolirani dijabetes, kemoterapija nakon tumora i slično).

Koje su prednosti implantata?

Manji gubitak koštanog tkiva

Prirodni proces obnove vašeg tijela održava i koštano tkivo oko korijena zuba. No, kod gubitka zuba kost oko zubnog korijena polako počinje nestajati, što čak može izmijeniti oblik vaše čeljusti. Zubni impIantat ugrađen na tom području stimulira rast kosti, prevenirajući tako gubitak koštane strukture.

Poboljšana funkcionalnost

Kada zubni implantati srastu u vašu čeljust, oni funkcioniraju jednako kao vaši prirodni zubi – za razliku od nekih drugih nadomjestaka s kojima se kod žvakanja čvrste hrane može javiti iritacija ili upala desni, s impIantatima možete jesti bilo koju hranu i osmjehivati se potpuno samopouzdano.

Očuvanje prirodnih zuba

Zbog ugradnje impIantata ne morate žrtvovati kvalitetu zuba, jer ne zahtjeva alternacije susjednih zuba kako bi služili kao potporanj impIantatu. To znači da vaši prirodni zubi ostaju netaknuti, što je važna dugoročna dobrobit za vaše oralno zdravlje.

Estetika

Napravljen profesionalno, zubni impIantat neraspoznatljiv je od okolnih, prirodnih zuba, a zbog srastanja s košću, vrlo brzo osjećate kao da su vaši prirodni zubi.


Postavite nam pitanje, napišite nam vaše prijedloge i zapažanja.

Naši stručnjaci će vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.


* Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Vaši osobni podaci su zaštićeni. Pročitajte našu Izjavu o zaštiti privatnosti.